Kirjaston merkittävin erikoiskokoelma, Vanha Fennica, sisältää vanhinta suomalaista kirjallisuutta pääasiassa Ruotsin vallan ajalta (–1809) tai ajalta Turun paloon saakka (1828). Kokoelma on jaettu neljään luokkaan:
- Öa (foliantit Öa.f, pienpainatteet Öa.p) – Suomenkielisiä painotuotteita, mm. Mikael Agricolan teoksia, hengellistä ja teologista kirjallisuutta, Raamatttuja, virsikirjoja, manuaaleja, asetuksia yms. Yhteensä noin 17 hyllymetriä.
- Öb – Muita kuin suomenkielisiä Suomessa painettuja kirjoja ja vihkosia, mm. hengellisiä teoksia, almanakkoja ja manuaaleja. Yhteensä voin 6 hyllymetriä.
- Öc (foliantit Öc.f) – Turun akatemiaan liittyvää aineistoa: juhlapuheita, -runoja ja -ohjelmia, muita puheita, väitöskirjoja, virkaanastujaiskutsuja, kutsumuskirjoituksia, promotsionirunoja yms. Yhteensä yli 7 hyllymetriä.
- Ökcd (foliantit Ökcd.f) – Ruumissaarnoja, muistopuheita, hääpuheita ja -runoja. Yhteensä yli 4,5 hyllymetriä.
Vanha Fennica -aineiston näköispainoksia on hyllyluokissa Öa.2, Öb.2 ja Öc.2.
Saavutettavuus
Kokoelma sijaitsee suljetussa varastossa, josta niteitä voi tilata lukusalikäyttöön. Aineistoa on käytettävissä myös mikrotallenteina. Näköispainokset ovat lainattavissa.
Viitetiedot kokoelmaan kuuluvasta aineistosta sisältyvät kirjaston kortistoon. SKS:n Finnassa voi selata kokoelmatietokantaan luetteloituja näköispainoksia.
Kuvaus laadittu 9/2021.