Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston kokoelmien kuvauksia

Ik Karttoja

Luokka sisältää

  • Karttoja ja kartastoja/atlaksia, eniten Suomea ja lähialueita esittäviä, hieman myös muusta Euroopasta & kaukaisemmilta alueilta.  
  • Karttakokoelmaan kuuluu esimerkiksi yleiskarttoja, asemakaavakarttoja, maailmanatlaksia, asutus- ja nimistökarttoja, vanhoja turistikarttoja, koulukarttoja, etnografisia karttoja ja karttoja eri kielialueista (mm. uralilaiset kielet ja suomalais-ugrilaiset kansat). 

Huom. Karttoja on myös kulttuurien tutkimuksen luokassa D-H.k. 

Nimekkeitä on noin 300, joista suurin osa on korttiluetteloitu. Kokoelmatietokantaan on luetteloitu n. 9 %. 

Kielet: noin 35% kortiston nimekkeistä on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä on suunnilleen saman verran, 37%. Englannin, saksan ja venäjänkielisiä on noin 6% kutakin, ranskan ja vironkielisiä on 4% kumpaakin, hieman on myös unkarin- ja latinankielisiä karttoja. Kokoelmatietokannan nimekkeistä 85% on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä 19%. Yksittäisiä karttoja on myös englanniksi, saksaksi ja latinaksi. 

Julkaisuvuodet ja julkaisumaat: kortiston kartoista n. 4% on julkaistu 1700-luvun puolella, 33% 1800-luvulla ja 41% 1900-luvulla. 22% kohdalla julkaisuajankohdasta ei ollut tietoa. Reilu puolet, 56%, on julkaistu Suomessa, 9% Saksassa, 6% Venäjällä, 4% Ruotsissa ja hieman myös Unkarissa, Alankomaissa ja Virossa. 20% kohdalla tieto julkaisumaasta jäi puuttumaan. 

Kokoelmatietokannan nimekkeistä 1 on julkaistu 1800-luvulla, reilu puolet 1900-luvulla ja 38% 2000-luvulla. Lähes kaikki on julkaistu Suomessa. 

Saavutettavuus

Kartat sijaitsevat suljetussa varastossa, josta niitä voi tilata käyttöön. Ennen 1900-lukua julkaistuja karttoja saa vain lukusalilainaan. 

 

Kuvaus laadittu 5/2021.

Saavutettavuusseloste