Ida Lönnrotin (1855–1915) perikunta lahjoitti hallussaan olleen Lönnrotin perheen kirjaston Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle vuonna 1929. Osa kirjallisuudesta on peräisin SKS:n kunniaesimiehen, Elias Lönnrotin, kirjastosta. Kokoelma on lähes 11 hyllymetrin laajuinen, niteitä on yli 550.
Kokoelmassa on muutamia nimekkeitä 1700-luvulta, mutta pääosa aineistosta on 1800-luvulta, yli puolet 1800-luvun loppupuoliskolta.
Kokoelmaan kuuluu muun muassa oppi- ja lukukirjoja, historiaa, uskontoa, maantietoa ja luonnontiedettä käsittelevää kirjallisuutta, hengellistä ja kaunokirjallisuutta ja nuottijulkaisuja. Valtaosa aineistosta, 66 %, on ruotsinkielistä. Suomenkielistä kirjallisuutta on hieman yli 20 %, erityisesti Elias Lönnrotin teoksia ja Kansanvalistusseuran toimituksia. Yksittäisiä teoksia on mm. saksaksi, ranskaksi ja englanniksi.
Kirjaston kokoelmiin on jo aiemmin, vuonna 1887, liitetty 597 nidettä Elias Lönnrotin kirjastosta. Tämä oli nimittäin testamentissaan 1882 määrännyt, että Ida-tytär saisi ensiksi valita tarvitsemansa kirjat hänen kuolinpesästään, sen jälkeen Helsingin yliopiston kirjasto (nykyinen Kansalliskirjasto) voisi ottaa osan, ja loput siirtyisivät SKS:n haltuun. Seura voisi ottaa haluamansa teokset omiin kokoelmiinsa ja jakaa yleishyödyllisiksi arvioimiaan teoksia kirjastoille ja kouluille. Tämän ensimmäisen testamenttilahjoituksen aineistoa ei ole liitetty IdaL-kokoelmaan, vaan se sijoitettu aiheensa mukaisesti eri hyllyluokkiin kirjastossa.
Saavutettavuus
Kokoelma sijaitsee suljetussa varastossa, josta aineistoa voi tilata lukusalikäyttöön.
Tiedot kokoelmaan kuuluvasta aineistosta löytyvät kirjaston kortistosta. SKS:n Finnassa voi selata muutamia kokoelmatietokantaan luetteloituja nimekkeitä, valtaosa niistä Elias Lönnrotin teoksia.
Kuvaus laadittu 9/2021.