Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston kokoelmien kuvauksia

Da Kalevala-kokoelma

Kalevala-kokoelmaan, hyllyluokkaan Da, sisältyy eepoksen suomenkielisiä kokonaisia laitoksia, lyhennelmiä, valikoimia ja mukaelmia sekä noin kuudellekymmenelle kielelle tehtyjä käännöksiä ja käännöslyhennelmiä, -valikoimia ja -mukaelmia.

Kokoelman laajuus on noin 16 hyllymetriä. Kirjojen ja pienpainatteiden ohella siihen sisältyy muutamia äänitteitä ja esimerkiksi viittomakielinen videolevy.

Julkaisujen ikäjakauma on suunnilleen samanlainen sekä suomenkielisten laitosten että käännösten osalta. Julkaisuajankohdat:

  • 1800-luku: lähes 10 %
  • 1900-luvun alkupuolisko: lähes 20 %
  • 1900-luvun jälkipuolisko: yli 47 %
  • 2000-luku: yli 24 % kokoelmasta.

Kokoelman niteistä noin neljännes on Kalevalan suomenkielisiä laitoksia. Niistä yli puolet on erilaisia lyhennelmiä tai mukaelmia, esimerkiksi proosamukaelmia, murre- tai slangiversiota, lapsille suunnattuja mukaelmia, sarjakuvaversiota ja muuta aineistoa (esimerkiksi pelikortit). 

Kokoelman niteistä noin kolme neljännestä on käännöksiä. Eniten on venäjän- ja englanninkielisiä laitoksia, kumpiakin lähes 13 % käännöksistä. Ruotsin- ja saksankielisiä laitoksia on molempia lähes 10 % käännöksistä. 

Saavutettavuus

Kokoelmaa säilytetään kirjaston avokokoelmatiloissa suljetuissa kaapeissa, joista aineistoa voi tilata lukusalikäyttöön. Avokokoelmissa on lisäksi valikoima lainattavia Kalevalan suomen- ja muunkielisiä laitoksia.

Kokoelma on pääosin luetteloitu kokoelmatietokantaan. SKS:n Finnassa voi selata kokoelmaan kuuluvien julkaisujen viitetietoja:


Kuvaus laadittu 9/2021, päivitetty 1/2022.

Saavutettavuusseloste