Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston kokoelmien kuvauksia

En Neuvosto-suomalaista kirjallisuus

Hyllyluokka En kattaa Venäjällä kustannettua, pääasiassa suomenkielistä kirjallisuutta ja siten se muodostaa eräänlaisen sisarluokan hyllyluokka Eo:n (amerikansuomalaista kirjallisuutta) kanssa. Varastokokoelmiin sijoittuva luokassa on hieman neuvostosuomalaista kaunokirjallisuudesta, mutta ennen muuta se käsittää Neuvosto-Venäjään painottuvaa ja sen mukaista historiaa, filosofiaa, oppikirjoja ja kalentereita sekä käytännön ohjekirjasia. Aineisto painottuu siis voimallisesti neuvostoaikaan eikä näiltä osin enää juurikaan kartu. Luokkaan kuitenkin sisältyy myös lisäluokka Eni, joka käsittää ASNT:n Kirjailijaliiton kaunokirjallisen ja yhteiskuntapoliittisen kuukausijulkaisu Punalipun vuosikerrat vuodesta 1940-1987 sekä sitä seuraavan Carelia-kulttuurilehden vuosikerrat. Carelian julkaiseminen on jatkunut näihin päiviin saakka. Muutoin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen julkaistua kirjallisuutta hyllyluokassa on noin 11 %.

Luokan nimekkeistä 75 % on luetteloitu kokoelmatietokantaan, joten se löytyy melko hyvin Helkasta. Monografioita nimekkeistä on 89 %.

Valtaosa hyllyluokan aineistosta on 1930-1950-luvuilta. 1930-luvulla julkaistua aineistoa luokasta on reilu neljännes, 27,8 %. Viisikymmentäluvulta aineistoa luokassa on 22,5 % eli noin parisataa nidettä. Seuraavaksi eniten on 1940- ja 1970-luvulla julkaistua aineistoa, ensimmäistä 12,5 % ja jälkimmäistä 13,7 %.

Saavutettavuusseloste