Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston verkkonäyttelyt

Novellikirjastosta taskupainoksiin

Seitsemän veljestä ilmestyi ensi kerran 1870 SKS:n Novellikirjastossa neljänä erillisenä vihkona. Kustakin vihosta otettiin 500 kappaleen painos, ja Novellikirjaston tilaajille painoksesta jaettiin reilu neljännes. Tilaajat saivat Novellikirjaston kirjat nimenomaan vihkoina, jotka sittemmin sidottivat itse.

 

Seitsemän veljestä Novellikirjastossa

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Seitsemän veljeksen kustannuspäätöksestä on dokumentoitu SKS:n kokouspöytäkirjoihin eli Keskustelemuksiin. Kustannuspäätöstä joudutti runoustoimikunnan arvostelulausunto lokakuussa 1869, jossa todettiin muun muassa seuraavaa:

Suomen luonto ei ole siinä vaan etnografillisesti kuvattu, mutta kansan katsomustavan mukaan, jossa se ikään kuin kuvastimessa kuvauu. Luonto ulkomaailmassa ja luonne ihmismielessä ovat siinä saatetut runolliseen sopusointoisuuteen. – Humorin alalta taas on teos erittäin omituisesti ja sattuvasti kuvannut kansa-elämää.

 

Fraktuuraa Seitsemässä veljeksessä

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Loppuosa painoksesta jäi vaille kansilehteä ja esipuhetta. Seitsemän veljeksen ensimmäistä yhtenäistä laitosta saatiinkin odottaa vielä jokunen vuosi, sillä August Ahlqvistin ankaran arvostelun vuoksi vihkojen myynti keskeytyi ja kirjan kustantanut SKS vetäytyi arvioimaan tilannetta.

 

Seitsemän veljeksen ensipainos

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Viimeinen vihko oli painettu toukokuun alussa 1870. Ahlqvistin kiivas kritiikki ilmestyi niin ikään toukokuussa, ja hätiin pyydetyn runoustoimikunnan lausunto Seitsemän veljeksen puolustukseksi kuultiin SKS:n kokouksessa jo kesäkuussa. Julkisuuteen tämä puolustuspuhe ei kuitenkaan tullut vielä moneen vuoteen, ja SKS:n viivyttely asiassa on syystäkin herättänyt vuosien saatossa paljon kysymysmerkkejä. Ruotsinkielisenä tämä Kiven kovasti odottelema lausunto ilmestyi vasta 1873 Morgonbladet-lehdessä.

 

Seitsemän veljeksen ensimmäinen täydellinen laitos

Kuva: Gary Wornell

 

Huhtikuussa 1873 ilmestynyt ensimmäinen yhtenäinen laitos sisältää yhtä kaikki runoustoimikunnan esipuheen, jossa puolustetaan niin Kiveä kuin kustantajan menettelyäkin. Jo tätä ennen Seitsemää veljestä oli ehditty puolustaa julkisesti useampaan kertaan, mutta myös odottaa.

”Muistaakseni Kirjallisuuden Seura on päättänyt painattaa sen erinänsä esipuheella varustettuna, mutta miksi se niin kauan viipyy, on vaikea ymmärtää”,

kirjoitti eräs Kiven ihailija Keski-Suomi-lehdessä joulukuussa 1872.

Ensimmäisen yhtenäisen niteen vuosiluvuksi on merkitty 1870, vaikka kyseessä on tosiasiassa vanhojen painoarkkien pohjalta laadittu uusi painos esipuheineen.

 

Seitsemän veljeksen painoksia

Kuva: Gary Wornell

 

Sittemmin painoksia on riittänyt. Viimeisimmässä, SKS:n julkaisemassa Seitsemän veljestä ja opas sen lukemiseen (2020) Aleksis Kiven teosten kriittisten editioiden toimituspäällikkö Sakari Katajamäki mainitsee painoksia olevan jo 230.

 

Taskupainoksia Seitsemästä veljeksestä

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Seitsemästä veljeksestä on julkaistu myös monta taskupainosta.

 

Seitsemän veljeksen uudempia painoksia

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Suomen kielen ja kirjallisuuden professori, neljännesvuosisadan myös SKS:ssa toiminut E. A. Tunkelo on selvittänyt seikkaperäisesti SKS:n oikeuksia Kiven teoksiin. Selonteossaan hän toteaa, että vaikka Kivi nimenomaan myi pääosan teoksistaan SKS:n kustannettavaksi, tekijänoikeusolot muuttuivat Suomessa seuraavina vuosikymmeninä sikäli, että

  ”seuramme on joutunut v. 18971922 harjoittamaan jälleenpainamista, minkä voimassa oleva asetus sanoo ’laittomaksi’.”

Käytännössä laiminlyönti liittyy siihen, ettei SKS tullut tottumuksesta neuvotelleeksi Kiven perikunnan kanssa sen enempää Seitsemän veljeksen kuin esimerkiksi Nummisuutarien kustannusoikeuksista.

 

Seuraavaan osaan: Jukolat kuvataiteilijoiden silmin ►

 

Saavutettavuusseloste