Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston verkkonäyttelyt

Jukolat kuvataiteilijoiden silmin

Seitsemästä veljeksestä on ilmestynyt myös monia kuvitettuja laitoksia. Eritoten ennen elokuva- ja tv-sarjasovitusten aikaa kuvitetut painokset ovat varmasti tukeneet käsityksiä siitä, millaisiksi myös Seitsemän veljeksen lukukokemukset ovat muodostuneet.

 

Seitsemän veljestä, Akseli Gallen-Kallelan kuvitttaman laitoksen vihot

Kuva: Gary Wornell

 

Ensimmäinen Seitsemän veljeksen kuvitushanke käynnistyi, kun SKS perusti vuonna 1904 valiokunnan, jonka antoi yksityisille kustantajille mahdollisuuden tehdä kuvitetun Kiven romaanin julkaisemisesta tarjouksia. Etevimmän tarjouksen teki maisteri Yrjö Weilin, joka valitsi työn kuvittajaksi Akseli Gallen-Kallelan.

Gallen-Kallelan kuvittama Seitsemän veljestä on varmasti yksi merkittävimpiä romaanin laitoksista. Ensi kertaa 1908 ilmestynyt laitos oli aikanaan kirjallisuutemme laajin typografinen työ, ja Gallen-Kallela piti siinä tiukasti langat käsissään: maalausten ohella hän laati sidossuunnitelmat, valitsi materiaalit ja johti painotyötä. Työ ilmestyi vuoden mittaan 13 erillisenä vihkona, ja sidontaa varten Weilin toimitti tilaajille Gallen-Kallelan suunnittelemat kannet ja etupaperin sekä erilliset sitomisohjeet.

 

Seitsemän veljestä tilauslippuineen

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Aivan innoittunutta työ ei kuitenkaan ollut. Mary Gallen-Kallelan myöhemmän todistuksen mukaan Seitsemän veljeksen kuvittaminen oli hänen miehelleen pakkopullaa siinä missä muutkin tilaustyöt.

”Tule nyt auttamaan, minä en taaskaan keksi mitään”,

saattoi Gallen huudella työhuoneestaan vaimolleen.

Eräs Gallen-Kallelan johtoajatuksista oli myös kuvata veljekset prikulleen samanlaisina. Terävät kasvonpiirteet ja kankea, hampunkarvainen tukka kiteytti kai osuvimmin ”koko Suomen kansan sielunelämän”, minkä tulkitsemista Gallen-Kallela työssään tavoitteli.

Akseli Gallen-Kallelan kuvitusta

Reunojen kuvat: Vesa Kyllönen; keskimmäinen kuva: Gary Wornell

 

Myös kuvataiteilija Marcus Collin tarttui haasteeseen ja kuvitti Seitsemän veljestä. Vuonna 1948 ilmestyneen ruotsinkielisen käännöksen pastellikuvitukset ovat paikoin humoristisia, paikoin hirtehisiä.

 

Marcus Collinin kuvitusta Seitsemään veljekseen

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Verrattain toisennäköisestä kuvituksesta on vastannut Erkki Tanttu. Varsinkin Seitsemän veljeksen käännöksissä kuvituksena on usein käytetty juuri Tantun ja Gallen-Kallelan töitä: nämä otteet ovat vironkielisestä laitoksesta (Seitse venda, Eesti Raamat, 1966).

 

Erkki Tantun kuvituksia Seitsemän veljeksen vironkieliseen laitokseen

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Erkki Tantun kuvituksia Seitsemän veljeksen vironkieliseen laitokseen 2

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Seuraavaan osaan: Veljekset E. A. Saarimaan toimittamissa Kootuissa teoksissa  ►

Saavutettavuusseloste