Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston verkkonäyttelyt

Impivaarasta ihmisten ilmoille

Kiinnostuitko? Tälle sivulle olemme koonneet polunpäitä pidemmälle. Osa verkkonäyttelyyn valikoidusta aineistosta on nähtävillä SKS:n kirjaston käyntikerroksen näyttelyvitriineissä: olet tervetullut tutustumaan!

 

SKS:n kirjaston näyttely Seitsemästä veljeksestä

Kuva: Vesa Kyllönen
 

Näyttelyssä hyödynnetyt aineistot

  • Näyttelyn yhteydessä mainittu kirjallisuus on saatavilla SKS:n kirjastosta. Aineistoa voi hakea Helkasta. Osa esitellyistä painoksista löytyy myös digitoituna Doria-palvelusta:
  • Matti Hyvärisen artikkeli Seitsemästä veljeksestä kuuluu Doria-julkaisuarkiston Elektra-aineistoihin ja siihen voi tutustua esimerkiksi SKS:n kirjaston paikallisverkossa. Kulttuurintutkimus-lehden vuosikerta on saatavilla meiltä myös painettuna.
  • Gallen-Kallelaan liittyvät tiedot on poimittu Tuija Kuuselan teoksesta Taiteilijat kirjaimia piirtämässä. Suomen kultakauden kirjataidetta (SKS, 2004) ja Onni Okkosen elämäkertateoksesta A. Gallen-Kallela. Elämä ja taide (Werner Söderström, 1949).
  • SKS:n pöytäkirjat ovat vapaasti saatavilla Kansalliskirjaston digitaalisina aineistoina. Seitsemän veljeksen kustannuspäätöksiin liittyvät dokumentit löytyvät muun muassa kokouspöytäkirjoista 5.5.1869 ja 3.11.1869.
  • E. A. Tunkelon tekemä selvitys SKS:n oikeuksista Kiven teoksiin on julkaistu Suomi-aikakauslehdessä (1928, viides jakso, kuudes osa) ja on niin ikään vapaasti saatavilla Kansallisarkiston digitaalisina aineistoina.
  • Aleksis Kiven teosten kriittisten editioiden toimituspäällikkönä työskentelevä Sakari Katajamäki on hiljattain kirjoittanut artikkelin Seitsemästä veljeksestä käännösromaanina. Artikkeli on julkaistu Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin verkkojulkaisu MikaElin numerossa 13 ja se on vapaasti saatavilla.
  • Seitsemän veljeksen käännösten tiedot löytyvät Suomen kirjallisuuden käännökset -tietokannasta.

 

SKS ja Aleksis Kivi

  • Seitsemän veljeksen juhlavuoden kunniaksi SKS on julkaissut muun muassa 7 veljestä -oppimisaineiston ja tietopaketin vapaasti verkossa sekä uuden painoksen Kiven romaanista, joka sisältää myös oppaan sen lukemiseen. Seitsemän veljeksen kriittinen editio on valmisteilla. Sitä odotellessa Kiven teoskäsikirjoituksia, kirjeitä ja ensipainoksia voi lukea Tiet lähteisiin – Aleksis Kivi SKS:ssa -verkkojulkaisusta.
  • SKS:ssa on myös toimitettu Aleksis Kivi -korpus. Se on Kiven kirjoituksista julkaistu sähköinen aineistokokonaisuus, josta Kiven kieltä voi tutkiskella siinä muodossa kuin se esiintyy alkuperäisissä käsikirjoituksissa, mukaan lukien Seitsemän veljeksen ensipainoksessa. Korpus on julkaistu Kielipankissa.
  • SKS:n Vähäisiä lisiä -blogissa Seitsemää veljestä ovat käsitelleet kuluvana vuonna Petri Talvitie, Sakari Katajamäki, Vesa Kyllönen ja Risto Blomster.
  • SKS:n kirjaston paikallis- ja verkkonäyttelyt ovat laatineet Vesa Kyllönen ja Tytti Rajahonka. Verkkonäyttelyn kuvista vastaavat Vesa Kyllönen ja Gary Wornell.

 

 

Seitsemän ensipainos, 4. vihko

Kuva: Vesa Kyllönen

 

Takaisin näyttelyn etusivulle ►

Saavutettavuusseloste