Siirry pääsisältöön

SKS:n kirjaston verkkonäyttelyt

Omaelämäkertoja, ruisleipää ja lakipykäliä: antologioita 80–90-luvuilta

1980–90-luvun antologiat jatkoivat vahvasti aiempaa ammattikuntien ja erilaisten kiinteiden työyhteisöjen esiintuomista. Näille työyhteisöille oli muodostunut aivan omanlaistaan perinnettä, jota haluttiin dokumentoida. Julkaistut antologiat avasivat näkymän maailmaan, josta viralliset asiakirjat pääosin vaikenivat. Aiheina olivat esimerkiksi kaivosperinne ja metalliteollisuus, insinööriperinne, poliisit ja maanviljelijöiden työ.

 

Teollisuusaiheisia keruuantologioita

 

Oikeuden ja lainkäytön historia on myös ollut värikästä. Puolesta ja vastaan: kansa käräjillä -antologia sisältää paljon mehukkaita kaskuja ja tarinoita muun muassa tuomareista ja lautamiehistä, sekä korven kätköistä lakitupaan päätyneistä pontikankeittäjistä. Kansan suussa kulkeneen käräjöintiperinteen lisäksi oikeuslaitoksessa työskennelleiden muistitiedosta on julkaistu antologia Oikeutta maalla ja kaupungissa. Kuten sananparsi sanoo:

Ei se paljon tiijä, joka ei oo lakituvan ovvee aukassu.

 

Oikeus- ja lainkäyttöaiheisia keruuantologioita

 

Eri työelämään liittyviä kilpakeruuaineistoja on myös koottu samoihin kansiin suomalaisen työn historiaa valottavassa laajassa antologiassa Leivän tähden. Myös työttömät ovat saaneet äänensä kuuluviin Työttömän tarina -antologiassa.

 

Työ- ja työttömyysaiheisa keruuantologioita

 

SKS:n keräämää eri potilasryhmien muistitietoa alettiin myös julkaista: esimerkiksi parantoloissa oli kehittynyt omalaatuinen osakulttuuri, jota potilasyhteisö ylläpiti. Parantolaelämää-antologiassa kuvataan kokemuksia tuberkuloosiparantoloissa hoitona käytetystä hallimakuusta, eli makaamisesta useita kertoja päivässä hallissa avoimessa tilassa ja raittiissa ilmassa. "Hallikunnat" muodostivat tiiviitä yhteisöjä omine perinteineen.

Myöhemmin myös reuma- ja syöpäpotilaiden kokemuksista julkaistiin antologiat. Etenkin reumaan liittyi monenlaista kansanlääkintää kuppareista muurahaisiin sekä vitsejä ja kaskuja:

Viimeinen toivo, sano Käläviän akka kun poikansa kusiaispesään heitti.

 

Keruuesitteitä

 

Useissa tietyn teeman ympärille rakentuneissa antologioissa on runsaasti myös elämäkerrallisia kirjoituksia. Omaelämäkerralliset tekstit ja elämänkaari korostuvat esimerkiksi SKS:n vuonna 1988 julkaisemassa toimihenkilöperinteen antologiassa. SKS julkaisi 90-luvun alussa kaksi kokonaan omaelämäkertoihin keskittyvää antologiaa: ensin ilmestyi Satasärmäinen nainen naisten omaelämäkerroista ja pian tämän jälkeen Eläköön mies: mieselämäkertoja. Myös esimerkiksi taiteen kokijoiden ja tekijöiden elämäkertoja on julkaistu.

 

Seuraavaan osaan: Antologiat 2000-luvulla

Saavutettavuusseloste