Siirry pääsisältöön

Opas suomalaisen kaunokirjallisuuden tiedonlähteisiin: Täsmävinkit

Tältä sivulta löydät täsmävinkkejä muutamiin yleisiin tiedontarpeisiin. Kysy meiltä apua, jos tarvitsemaasi tietoa ei löydy! Voit lähettää kysymyksesi Kysy SKS:lta -lomakkeella. Saat vastauksen sähköpostitse.

Etsitkö runoa?

Muistuiko mieleesi runo vuosien takaa? Haluaisitko lukea kokonaisuudessaan runon, josta muistat vaikkapa vain nimen tai alkusäkeen?

Näistä palveluista voi olla apua runon löytämisessä:


Aina verkkolähteistä ei ole apua. Usein runon löytyminen vaatii runoilijan tuotannon läpikäymisen sisällysluetteloja tutkien ja sisältöä silmäillen. SKS:n kirjastossa siihen on hyvät mahdollisuudet: kokoelmassamme on kattavasti runokokoelmien ensipainoksia, jonkin verran myös uusintapainoksia sekä koottuja ja valittuja teoksia. Myös runoilijan tuotantoa käsittelevistä tutkimuksista saattaa olla apua.

Huomioithan, että säilytämme ennen vuotta 1950 ilmestyneitä teoksia varastossa: tee varaus Helkassa tai ota yhteyttä meihin.

Etsitkö harvinaista kirjaa?

Etsitkö suomalaista kaunokirjallista teosta, jota on vaikea löytää kirjastojen kokoelmista? SKS:n kirjaston kaunokirjallisuuskokoelmaa on kartutettu seuran koko historian ajan, joten kokoelmastamme löytyy myös harvinaisempaa ja vähälevikkisempää kaunokirjallisuutta.

Teoksen etsimisessä kannattaa kokeilla näitä palveluja:

Suomessa on Kansalliskirjaston lisäksi myös viisi muuta vapaakappalekirjastoa. Niiden kokoelmista löytyvät Suomessa julkaistut kaunokirjalliset teokset, myös omakustanteet. Lisää tietoa vapaakappaleaineistojen hyödyntämisestä löydät Kansalliskirjaston vapaakappaletoimiston sivuilta.

SKS:n kirjaston kokoelmasta annetaan myös kaukolainoja. Mikäli asut muualla Suomessa ja haluat hyödyntää jotakin kokoelmastamme löytyvää teosta, kaukolainamahdollisuutta kannattaa tiedustella esimerkiksi lähimmästä kunnan- tai kaupunginkirjastosta.

Eeva Kilven tuotantoa SKS:n kirjaston kokoelmassa

Etsitkö lastenrunoa tai satua?

Etsitkö kaunokirjallisuutta tietystä teemasta?

Haluatko löytää kaunokirjallisuutta, jossa käsitellään jotain tiettyä teemaa, ilmiötä tai aikakautta? Kiinnostaako sinua teokset, joiden tapahtumat sijoittuvat johonkin tiettyyn maahan, kaupunkiin tai paikkaan?

SKS:n Finnaan kaunokirjallisuuden sisältöä kuvaavia tietoja on tallennettu niukasti. Kaunokirjallisuuden hakemiseen ja selaamiseen teemoittain kannattaa kokeilla näitä palveluja:

Muistatko kansikuvan mutta et teoksen tietoja?

Saavutettavuusseloste