Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun perusteet: Kohdistaminen ja rajaaminen

Haun kohdistaminen

Haluatko löytää hakutuloksia, joissa antamasi hakusanat ovat keskeisessä roolissa?

Hakupalvelut etsivät annettua hakusanaa yleensä mahdollisimman laajasti. Ne selaavat tietokannan tekstimassaa ja tarjoavat tulosjoukkoon kaikki ne osumat, missä annettu hakusana esiintyy. Sen seurauksena tulosjoukko saattaa kasvaa valtavaksi . Samalla haun tarkkuus kärsii, koska haettu sana ei välttämättä ole kovin tärkeässä roolissa kaikissa hakutulokseksi tulleissa dokumenteissa .

Täsmällisen haun aikaansaamiseksi kannattaakin kohdistaa haku tiettyihin kenttiin (field). Sopivia osia ovat esimerkiksi otsikko, tiivistelmä ja asiasanat (title, abstract, keywords/subject/topic). Kohdistuksen voi yleensä tehdä hakupalvelun tarkennetun haun (advanced search) puolella.

Alla on esimerkki haun kohdistamisesta SKS:n Finnan tarkennetussa haussa. Esimerkissä halutaan löytää Anna-Leena Siikalan kirjoittamia teoksia, joiden aiheena on samanismi.

Kuva: Esimerkki haun kohdistamisesta SKS:n Finnan tarkennetun haun lomakkeella.

Haun rajaaminen

Monet hakupalvelut mahdollistavat hakutulosten rajaamisen ja järjestämisen.

Usein hakutulosten joukkoa on mahdollista rajata esimerkiksi julkaisuajankohdan, aineistotyypin tai kielen mukaan. Myös rajaaminen tieteellisen vertaisarviointimenettelyn läpikäyneisiin tai kokotekstinä saatavilla oleviin aineistoihin on usein mahdollista.

Hakutulosten järjestäminen onnistuu usein esimerkiksi uutuus- tai relevanssijärjestykseen.

Alla on esimerkki hakutulosten rajaamisesta SKS:n Finnassa. Esimerkissä halutaan löytää viitteitä, joihin sisältyy sana anthropology ja jotka viittaavat englanninkielisiin, verkossa saatavilla oleviin kirjoihin.

Kuva: Esimerkki haun rajaamisesta SKS:n Finnan hakutuloksissa.

Saavutettavuusseloste