Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun perusteet: Hakusanojen valinta

Asiasanat ja vapaat hakusanat

Asiasanat

Asiasanat ovat hakua varten valikoituja, erillisiin sanastoihin koottuja ja järjestettyjä termejä. Kun hyödynnät tiedonhaussasi asiasanoja, tiedät käyttäväsi samaa kieltä kuin aineiston sisältöä tietokantaan kuvaillut kirjastoammattilainen.

Asiasanastot ilmaisevat käsitteiden välisiä suhteita: laajempia, suppeampia ja läheisiä termejä. Niiden avulla pystyt jäsentämään hakuaihettasi ja ideoimaan lisää sopivia hakusanoja.

Asiasanastoissa termien määrä on rajallinen, ja perusperiaatteena on, että jostakin yksittäisestä ilmiöstä käytetään tiettyä, valikoitua termiä. Asiasanastoissa onkin ohjaustermejä, joista ohjataan käyttämään asiasanana toista samamerkityksistä sanaa.
 

Vapaat hakusanat

Voit jäsentää hakuaihettasi kokoamalla vapaita hakusanoja eli avainsanoja. Vapaasti valitsemasi sanat soveltuvat useimpiin hakutyyppeihin.

Vapaasti valitut avainsanat ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun haluat hakea täsmällisesti tietoa vaikkapa jostakin erikoisalan ilmiöstä tai hyvin tuoreesta ilmiöstä, jolle ei löydy termiä asiasanastosta.

Millä kielellä kannattaa hakea?

  • Suomalaisissa kirjastojen kokoelmaluetteloissa, esimerkiksi SKS:n Finnassa, kirjaston kokoelmiin kuuluva aineisto on kuvailtu suomenkielisin asiasanoin.
  • SKS:n Finnassa myös englanninkielisistä hakusanoista on hyötyä: jos hyödynnät Discovery (EDS)- ja Primo (PCI)-hakuja, sinun kannattaa käyttää englanninkielisiä hakusanoja.
  • Kun haet kansainvälisistä palveluista, kannattaa hyödyntää englanninkielisiä hakusanoja.

YSO - Yleinen suomalainen ontologia

Useimmissa suomalaisissa hakupalveluissa kannattaa hyödyntää haussa YSO:n eli Yleisen suomalaisen ontologian sanoja.

YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto

Finto asiasanasto- ja ontologiapalvelu

Finto on suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu. Fintossa on sekä yleisiä sanastoja (kuten YSO - Yleinen suomalainen ontologia) että erikoissanastoja (mm. fiktiivisen aineiston sanasto Kaunokki).

Saavutettavuusseloste