Siirry pääsisältöön

SKS:n Finna ja Helka – usein kysytyt kysymykset

UKK

SKS:N FINNA JA HELKA

Mitä aineistoja SKS:n Finnasta löytyy?

SKS:n Finna kokoaa yhteen useita tietokantoja ja hakupalveluita. Voit hakea viidestä aineistokokonaisuudesta:

  • SKS:n kirjaston aineistot
    Haulla löytyvät Helkaan sisältyvät SKS:n kirjaston painetut ja elektroniset aineistot, SKS:n digitoituidut aineistot Doria-palvelussa ja SKS:n avoimet verkkojulkaisut (SKS Open Access Publications).
  • Helkan ja Kansalliskirjaston aineistot
    Haku kohdistuu koko Helkaan eli löydät Helka-kirjastojen kokoelmiin hankitut painetut ja elektroniset aineistot. Lisäksi haulla löytyvät Kansalliskirjaston humanistisen kokoelman ja Slaavilaisen kirjaston aineistot sekä Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot Doria-palvelussa.
  • Arto: kotimaiset artikkelit
    Artikkeliviitetietokanta Artosta löydät tietoja kotimaisista lehti- ja kokoomateosartikkeleista. Painettujen artikkelien viitteiden lisäksi Artossa on linkkejä e-lehtien ja -kirjojen artikkeleihin.
  • Kansainväliset e-aineistot: EDS

    EBSCO Discovery Service (EDS) sisältää kulttuurien tutkimuksen tietokannat Anthropology Plus, eHRAF World Cultures ja MLA International Bibliography with Full Text. Ne ovat käytettävissä SKS:n verkossa. Palvelun muuta sisältöä ovat kansainvälisten tiedekustantajien e-lehti- ja e-kirjapalvelut, kokoteksti- ja viitetietokannat sekä open access -julkaisujen hakupalvelut.

  • Kansainväliset e-aineistot: PCI
    Primo Central Index (PCI) sisältää kansainvälisiä viitetietokantoja, e-lehti- ja e-kirjapalveluita sekä digitaalisia julkaisuvarantoja humanistis-yhteiskuntatieteellisiltä tieteenaloilta.

Mitä aineistoja Helkasta löytyy?

Helkaan sisältyvät Helka-kirjastojen kokoelmiin hankitut painetut ja elektroniset aineistot. Lisensoituja e-aineistoja (e-lehtiä ja e-kirjoja) pääset lukemaan vain sen Helka-kirjaston verkossa, jonka kokoelmiin kyseinen aineisto kuuluu. Helkasta löytyy myös open access -aineistoja, esimerkiksi Heldan eli Helsingin yliopiston digitaalisen arkiston sisältämät opinnäytteet ja muut aineistot. Myös SKS:n avoimet verkkojulkaisut löytyvät Helkasta.

Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto, Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, SKS:n kirjasto, Tuglas-seuran Baltia-kirjasto sekä Työväenliikkeen kirjasto.

Milloin kannattaa käyttää Helkaa, milloin SKS:n Finnaa?

Helka-uudistuksen myötä lainaukseen liittyvä verkkoasiointi edellyttää kirjautumista Helkaan. Et voi enää uusia lainojasi tai tehdä varauksia SKS:n Finnassa. Tulemme tarjoamaan SKS:n Finnassa linkityksen Helka-asiointiin, mutta vielä linkitys ei ole käytössä.

SKS:n Finnasta löydät kaikki SKS:n kirjaston painetut ja elektroniset aineistot.SKS:n Finnaa kannattaa käyttää erityisesti kansainvälisten e-aineistojen hakuun ja kotimaisten artikkelien hakuun Artosta.

KIRJASTOKORTTI JA PIN-KOODI

Tarvitsenko kirjastokortin kirjastossa asioimiseen?

Voit käyttää SKS:n kirjaston aineistoja kirjastotiloissa ja työskennellä lukupaikoilla, vaikka sinulla ei olisi Helka-kirjastokorttia. Aineistojen lainaamisen tarvitset tuttuun tapaan kirjastokortin. Lainaus- ja palautusautomaatilla tarvitset kirjastokortin lisäksi nelinumeroisen PIN-koodin.

Lainausautomaatti kysyy PIN-koodia. Mistä saan sellaisen?

Jos sinulla ei ole nelinumeroista PIN-koodia, voit lisätä sen itse kirjautumalla asiakastietoihisi Helkassa tai ottamalla yhteyttä SKS:n kirjaston henkilökuntaan.

Olen unohtanut PIN-koodini, mitä teen?

Voit asettaa tai vaihtaa nelinumeroisen PIN-koodin kirjautumalla Helkaan. Linkki toimenpiteeseen löytyy asiakastiedoistasi, Yhteystiedot-välilehdeltä. Tarvittaessa voimme asettaa PIN-koodin myös SKS:n kirjaston asiakaspalvelussa.

PIN-koodia tarvitset lainaus- ja palautusautomaatin käyttämiseen.
 

KIRJAUTUMINEN HELKAAN

Miksi ja milloin kannattaa kirjautua sisään Helkaan?

Kirjautumalla Helkaan voit esimerkiksi uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Helkassa voit tehdä varauksia paitsi lainassa olevaan aineistoon myös SKS:n kirjaston varastoon sijoitettuihin kirjoihin, jotka saat käyttöösi viimeistään varauksentekoa seuraavana päivänä.

Jos sinulla on kertynyt myöhästymismaksuja, myös niiden maksaminen onnistuu Helkassa. Niin ikään voit päivittää helposti yhteystietojasi. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, ilmoita yhteystietojesi muutokset yliopiston järjestelmiin, josta ne päivittyvät Helkaan.

Miten kirjaudun Helkaan?

On kaksi tapaa kirjautua Helkaan:

  • Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, kirjaudut Helkaan aina Helsingin yliopiston tunnuksilla.
  • Muut asiakkaat ˗ esimerkiksi muiden yliopistojen opiskelijat ja monet muut SKS:n kirjaston asiakkaista ˗ kirjautuvat Helkaan sillä sähköpostiosoitteella, joka on merkitty asiakastietoihin Helkaan. Valitse siis kirjautuessasi Kirjautuminen sähköpostilla (muut asiakkaat) ja syötä tyhjään kenttään sähköpostiosoitteesi. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset Helkaan. Linkki kannattaa avata samassa selaimessa, jossa se on tilattu. Linkki on voimassa tunnin ajan.

Jos käytät älypuhelinta, löydät aloitusnäkymässä omat tietosi yläoikealta kolmen pisteen takaa.

En saanut kirjautumislinkkiä. Mitä teen?

Tarkista ensin sähköpostisi roskapostikansio. Varmista sitten, että annoit kirjautumista aloittaessasi sen sähköpostiosoitteen, joka on merkitty asiakastietoihin Helkassa. Jos sähköpostiosoitteestasi on olemassa kaksi eri muotoa, kokeile varmuuden vuoksi molempia.

Jos nämä toimenpiteet eivät auta, käännythän SKS:n kirjaston asiakaspalvelun puoleen.

Huomaathan, että Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat Helkaan omilla yliopistotunnuksillaan. Sähköpostiosoitteella kirjautumista käyttävät muut asiakkaat, esimerkiksi muiden yliopistojen opiskelijat.

En ole antanut sähköpostiosoitetta asiakastietoihini Helkaan. Miten voin kirjautua Helkaan?

Jos et ole Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, käänny esimerkiksi SKS:n kirjaston asiakaspalvelun puoleen. Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteystiedot päivittyvät kirjastojärjestelmään yliopiston omista rekistereistä.

Ajantasainen sähköpostiosoite on asiakastietojesi kannalta tärkeässä roolissa, sillä siihen saat lainakuitit, varausilmoitukset ja muut asiakaskirjeet. Pidäthän siis huolta, että sähköpostiosoitteesi on Helkassa ajan tasalla!
 

VARAUKSET JA VARASTOTILAUKSET

Tarvitsemani kirja on Helkan mukaan lainassa ja haluan tehdä siitä varauksen. Kuinka toimin?

Pääset tekemään varauksen kirjan tiedoista, kun olet kirjautuneena Helkaan.

Huomioithan varauslomaketta täyttäessäsi, että varaukset määräytyvät aina noutopaikan mukaan. Et siis voi kohdistaa varausta SKS:n kirjaan, jos valitset noutopaikaksi esimerkiksi Kaisa-talon.

  • Jos kirjaa on vain SKS:n kirjastossa, noutopaikkaa ei tarvitse valita.
  • SKS:n kohdalla noutopaikkoja on varattavasta kirjasta riippuen korkeintaan kaksi. Jos SKS:n kirjastossa on samasta kirjasta sekä laina- että lukusalikappale, noutopaikkoja ovat SKS lukusalilaina ja SKS:n kirjasto. Valitessasi noutopaikaksi SKS:n kirjaston varauksesi kohdistuu lainakappaleeseen (28 vrk). Valittaessa noutopaikaksi SKS lukusalilaina varaus kohdistuu lukusalikappaleeseen (0 vrk).

Kirja on Helkan mukaan paikalla, mutta SKS:n kirjaston varastossa. Miten teen varastotilauksen?

Jos tavoittelemasi kirjan tiedoissa lukee ”SKS:n kirjasto, varasto; 28 vrk - Tee varastotilaus” tai ”SKS:n kirjasto, varasto; 0 vrk – Ei kotilainaan”, tee kirjasta varaus. Kirjan varataksesi sinun tulee olla kirjautuneena Helkaan.

Jos kirjan saatavuustiedoissa lukee ”Tähän tietueeseen ei liity varauksia”, löydät linkin varauslomakkeeseen kirjan sijaintitiedoista (Sijainnit).

Huomioithan varauslomaketta täyttäessäsi, että varaukset määräytyvät noutopaikan mukaan. Et siis voi kohdistaa varausta SKS:n niteeseen, jos valitset noutopaikaksi esimerkiksi Kaisa-talon.

  • SKS:n kohdalla noutopaikkoja on varattavasta kirjasta riippuen korkeintaan kaksi. Jos SKS:n kirjastossa on samasta kirjasta sekä laina- että lukusalikappale, noutopaikkoja ovat SKS lukusalilaina ja SKS:n kirjasto. Valitessasi noutopaikaksi SKS:n kirjaston varauksesi kohdistuu lainakappaleeseen (28 vrk). Valittaessa noutopaikaksi SKS lukusalilaina varaus kohdistuu lukusalikappaleeseen (0 vrk).

Varaus odottaa noutoasi seitsemän päivän ajan. Varauksen tekeminen on ilmaista, mutta noutamattomasta varauksesta perimme kolmen euron käsittelymaksun.

Yritin tehdä varausta, mutta en löytänyt SKS:n kirjastoa noutopaikaksi.

Helkassa varaukset määräytyvät noutopaikan mukaan. Jos kirja on kuitenkin paikalla SKS:n kirjaston avokokoelmissa, siihen ei voi kohdistaa varausta ja tällöin SKS:n kirjastoa ei löydy noutopaikka-pudotusvalikosta.

Noutopaikkaa valitessa vaihtoehtoina ovat SKS:n kirjasto ja SKS lukusalilaina. Mitä ihmettä?

Jos varausta tehdessäsi näet SKS network only –otsikon alla sekä SKS.n kirjaston että SKS lukusalilainan, kirjaa on SKS:n kirjastossa sekä laina- että lukusalikappaleena (esimerkiksi SKS:n julkaisemat kirjat). Jos haluat kohdistaa varauksen lainakappaleeseen, valitse tällöin SKS:n kirjasto. Jos haluat tutustua lukusalikappaleeseen SKS:n kirjaston tiloissa, valitse SKS lukusalilaina.

Kotiin lainattavan aineiston (28 vrk) löydät SKS:n kirjaston varaushyllystä, joka sijaitsee kirjaston käyntikerroksessa. Lukusalikappaleet noudetaan kirjaston asiakaspalvelusta.

Voinko tilata SKS:n kirjaston kokoelmissa olevan kirjan tai lehden Kaisa-kirjastoon noudettavaksi?

Valitettavasti tämä ei onnistu, sillä SKS:n kirjaston ja muiden Helka-kirjastojen välillä ei ole kirjatoimituksia. Huomaathan myös, että jos valitset kirjaa varatessasi noutopaikaksi Kaisa-kirjaston, varaus kohdistuu Helsingin yliopiston kampuskirjastojen niteisiin, ei SKS:n kirjaston kappaleeseen.

 

LAINOJEN UUSIMINEN

Minulla on lainoja paitsi SKS:n kirjastosta myös Helsingin yliopiston kirjastosta ja Työväenliikkeen kirjastosta. Löydänkö kaikkien näiden lainaamieni kirjojen tiedot Helkasta?

Kyllä vain. Kirjautumalla Helkaan näet lainatiedoissasi kaikkien Helka-kirjastojen lainat yhdessä ja samassa näkymässä. Kunkin lainaamasi kirjan kohdalta löydät puolestaan tiedon, mistä kirjastosta olet kirjan lainannut (esim. Nouto: SKS:n kirjasto) ja siten myös sen, mihin kirjastoon sinun kannattaa kirja eräpäivän koittaessa palauttaa. SKS:n kirjastoon voi palauttaa vain SKS:n kirjaston kirjoja.

Lainaamieni kirjojen eräpäivä lähestyy, ja haluaisin uusia lainani. Mitä teen?

Voit uusia lainojasi kirjautumalla sisään Helkaan.

Löydät Lainat-välilehdeltä kunkin kirjan kohdalta yksinkertaisen uusimislinkin. Jos haluat uusia kaikki lainasi kerralla, Uusi kaikki -linkki asiakastietojesi yleiskatsauksessa on tähän nopein tapa.

Jokaisen lainaamasi kirjan kohdalta löydät paitsi kirjan seuraavan eräpäivän myös pisimmän sallitun uusinta-ajan. Helka-kirjastoista lainaamillasi kirjoilla ei siis ole uusimiskertoja, vaan päivämäärä, jonka jälkeen kirjaa ei voi enää uusia. Jos lainaamasi kirjaan kohdistuu varaus, sitä ei luonnollisestikaan voi enää uusia.

Minulla on lainoja pahasti myöhässä. Haluisin silti uusia ne. Onnistuuko tämä?

Jos kirjasi eivät ole myöhässä yli 14 vuorokautta etkä ole muusta syystä lainakiellossa, voit uusia lainasi kirjautumalla Helkaan. Jos sinulla kuitenkin on maksamattomia maksuja yli 15 euroa, lainojen uusiminen ei onnistu, vaan kertyneet maksut tulee maksaa ensin. Kätevimmin maksat ne Helkassa.

Lainaamani kirjan uusimiskerrat ovat tulleet täyteen. Enkö mitenkään voisi vielä uusia lainaani?

Jos lainaamasi aineisto on ylittänyt pisimmän sallitun uusimisajan, sinun tulee tässä vaiheessa pistäytyä kirjan kanssa SKS:n kirjastossa lainataksesi se uudelleen. Jos kirjaan ei kohdistu varauksia, tämä on yleensä mahdollista.

Olen ilmeisesti lainakiellossa. Miten tämä on mahdollista?

Joudut lainakieltoon, jos lainasi ovat yli 14 vuorokautta myöhässä tai sinulla on maksamattomia maksuja yli 15 euroa. Palauta siis myöhässä olevat kirjat ja maksa pois kaikki kertyneet maksut.

 

MAKSUJEN MAKSAMINEN

Minulla on noutamattomista varauksista kertyneitä maksuja. Haluaisin maksaa ne pois. Onnistuuko tämä Helkassa?

Myöhästymismaksut ja noutamattomista varauksista koituneet maksut voit maksaa kirjautumalla Helkaan. Maksuvaihtoehtoina Helkassa ovat maksukortti, verkkopankkisiirto ja mobiilimaksu. SKS:n kirjastossa maksuja voi maksaa käteisellä.
 

YHTEYSTIETOJEN PÄIVITTÄMINEN

Osoitteeni on muuttunut. Missä voin ilmoittaa muutoksesta?

Päivitä yhteystietosi kirjautumalla Helkaan. Voit myös päivittää osoitteesi ja muut tietosi SKS:n kirjaston asiakaspalvelussa. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, ilmoita tietojesi muutoksista yliopistolle. Tiedot siirtyvät Helkaan yliopiston järjestelmistä.

Minulla ei ole sähköpostiosoitetta. Miksi tarvitsisin sellaisen Helkaa varten?

Jos et ole antanut ajantasaista sähköpostiosoitetta Helkaan, et saa ilmoituksia lainaamiesi kirjojen eräpäivistä tai varaamiesi kirjojen saapumisesta. Et myöskään voi itse uusia lainojasi etkä tehdä varauksia.

Ilman sähköpostia voit kuitenkin lainata ja palauttaa kirjastoaineistoja automaatilla tai asiakaspalvelussa. Kirjaston tiloissa voit myös lukea lisensoituja ja avoimia e-aineistoja.
 

HANKINTAEHDOTUKSET

Miten voin tehdä hankintaehdotuksen SKS:n kirjastoon?

SKS:n kirjaston hankintaehdotuslomake löytyy kirjaston verkkosivuilta.

Huomaathan, että Helkassa oleva hankintaehdotuslomake ohjaa toiveesi yksinomaan Helsingin yliopiston kirjastolle.

 

Saavutettavuusseloste