Siirry pääsisältöön

Kirjallisuudentutkimus: Avoimet aineistot

Avoimet aineistot =
Open Access -aineistot = OA-aineistot

Tälle sivulle on koottu yleistä tietoa avoimista aineistoista sekä joitakin hakuvinkkejä.

Oppaan muilla sivuilla on linkkejä OA-kirjoja ja -lehtiä sisältäviin palveluihin ja muihin avoimiin aineistoihin.

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons (CC) on laajasti käytössä oleva avoin lisenssijärjestelmä. CC-lisenssillä teoksen tekijä luovuttaa oikeuden kopioida ja levittää teosta ja määrää, millä ehdoilla tämä tapahtuu. 

CC-lisenssit eivät korvaa tekijänoikeuksia, vaan toimivat niiden rinnalla.

Suomenkielinen Creative Commons -sivusto
Tietoa Creative Commons -lisensseistä

Avoimen julkaisemisen sanastoa

APC (article processing charge) - Kirjoittajamaksu, jonka kustantaja kerää, kun julkaisee artikkelin suoraan avoimesti korkeatasoisessa ja avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti toimivassa julkaisukanavassa.

BPC (book processing charge) - Kirjoittajamaksu, jonka kustantaja kerää, kun julkaisee kirjan suoraan avoimesti korkeatasoisessa ja avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti toimivassa julkaisukanavassa.

Embargo eli julkaisuviive - Kustantajan määrittelemä alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettu ajanjakso, jonka aikana rinnakkaistallennetta ei tule julkaista julkaisuarkistoisssa. Embargolla voidaan viitata myös ajanjaksoon, jonka aikana kustantaja itse pidättäytyy julkaisemasta painettunakin ilmestyvän julkaisun e-versiota.

Gold OA eli kultainen OA - Kustantaja asettaa julkaistun version heti vapaasti luettavaksi avoimella lisenssillä (usein CC-lisenssillä). Tällä periaatteella toimivissa julkaisuissa on yleensä kirjoittajamaksu (APC tai BPC).

Green OA eli vihreä OA - Julkaisun tai kustantajan määrittelemän varhemman version (pre-print, post-print) rinnakkaistallentaminen julkaisuarkistoon on sallittua niin, että julkaisu on vapaasti saatavilla joko heti tai ennalta määritetyn embargoajan jälkeen. 

Bronze OA eli pronssinen OA - Kustantaja asettaa julkaisun vapaasti luettavaksi ilman avointa lisenssiä. Koska avointa lisenssiä ei ole, saattaa kustantaja milloin tahansa estää julkaisun avoimen saatavuuden.

Platinum/Diamond OA eli timanttinen OA - Avoin julkaseminen ilman kirjoittajamaksua, ns. kustantaja maksaa -malli.

Hybridi OA - Hybridi-OA-lehti on tilausmaksullinen lehti, jossa yksittäinen artikkeli on mahdollista ostaa avoimeksi esimerkiksi kirjoittajamaksun (APC) maksamalla.

Saalistajalehdet (predatory journals) - Avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksut (APC) ovat houkutelleet myös vilpillisiä julkaisijoita, joiden tavoitteena on lähinnä rahastaa kirjoittajia tarjoamatta pätevää tieteellistä toimitustyötä vertaisarviointeineen. Helsingin yliopiston Think Open -blogissa esitellään saalistajajulkaisujen tuntomerkkejä: Roinila, Markku (2020). Näin tunnistat saalistajajulkaisun – viisi vinkkiä tutkijalle.

Avoimet aineistot SKS:n Finnassa

Kotimaiset ja ulkomaiset OA-kirjat ja -lehdet kirjaston kokoelmissa

SKS:n Finnan oletushaku kohdistuu kirjaston kokoelmiin. Painettujen aineistojen ja lisensoitujen e-aineistojen lisäksi kokoelmiin on valikoitu koti- ja ulkomaisia avoimia e-kirjoja ja -lehtiä.

Voit hakea OA-kirjoja samaan tapaan kuin painettujakin. Tekijä- ja nimekehaun lisäksi voit tehdä aiheenmukaisia hakuja käyttämällä hakusanoina suomenkielisiä Yleisen suomalaisen ontologian (YSOn) asiasanoja.


Hakupalvelun etusivulle on koottu myös suoria linkkejä OA-kirjojen ja -lehtien viitteitä sisältäville hakutulossivuille.

Kansainväliset avoimet aineistot

SKS:n Finnan EBSCO Discovery Service (EDS) -haulla voit etsiä kansainvälisiä e-aineistoja. Mukana on runsaasti avoimia aineistoja. EDS-haun sisältöä ovat mm.

  • BASE (Bielefeld Academic Search Engine)
    Hakujärjestelmä kokoaa aineistoa yliopistojen ja korkeakoulujen julkaisuarkistoista, lehdistä ja digitaalisista kokoelmista eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Sen kautta voi hakea mm. artikkelien avoimia versioita.
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals)
    Vertaisarvioitujen tieteellisten open access -lehtien ja -lehtiartikkelien hakupalvelu.
  • OAPEN Library
    Palvelu sisältää avoimesti saatavilla olevia tieteellisiä kirjoja, pääasiassa humanisilta ja yhteiskuntatieteellisiltä aloilta. Siihen sisältyvät myös SKS:n avoimet tiedekirjat.

EDS:n keskeistä lisensoitua sisältöä ovat tietokannat Anthropology Plus, eHRAF World Cultures, MLA International Bibliography with Full Text sekä AnthroSource ja JSTOR (Arts & Sciences I - III). Ne ovat käytettävissä SKS:n verkossa.

EDS on kansainvälinen hakupalvelu. Vaikka se sisältää myös suomalaista aineistoa, ei aiheenmukaisessa tiedonhaussa kannata käyttää suomenkielisiä asiasanoja.



SKS:n kirjaston tietoasiantuntijat ovat apunasi, kun etsit avoimia aineistoja kulttuurien tutkimuksen tai kotimaisesta kirjallisuuden alalta. Voit varata ajan tiedonhaun opastukseen joko etätapaamisena tai paikan päällä kirjastossa: ajanvarauslomake.

Google Scholar

Google Scholar on Googlen tieteelliseen kirjallisuuteen erikoistunut hakupalvelu. Hakutuloksissa on paljon avointa aineistoa. Google Scholarin voi myös asentaa selaimen lisäosaksi.

Google Scholar Search

Selaimen lisäosat

Voit asentaa selaimeesi lisäosan, joka etsii artikkelien avoimia versioita.

Etkö löytänyt etsimääsi julkaisua?

Mitä voit tehdä, jos et löydä etsimääsi julkaisua kirjaston kokoelmista tai törmäät verkossa maksumuuriin?

Tee hankintaehdotus kirjastolle

Voit tehdä meille hankintaehdotuksen julkaisusta, joka sopii hankintaohjelmaamme.

Tee kaukopalvelupyyntö kirjastolle

Jos tarvitsemasi kirja, lehti tai artikkeli ei ole saatavissa pääkaupunkiseudun kirjastoista emmekä voi hankkia sitä kokoelmiimme, voimme tilata sen sinulle kaukolainaksi muista kotimaisista tai ulkomaisista kirjastoista. Ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Kaukopalvelu on yleensä maksullista. Kaukopalvelulainat Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta ovat maksuttomia.

Osta yksittäinen artikkeli

Monien lehtien yksittäisiä artikkeleita voi ostaa lehden verkkopalvelun kautta. Maksamiseen tarvitset yleensä luottokortin.

Pyydä artikkelia sen tekijältä

Voit pyytää artikkelia käyttöösi suoraan sen tekijältä. Laaja artikkelien jakelu ei tavallisesti ole lisenssisopimusten mukaan sallittua, mutta usein tutkija saa jakaa artikkeliaan toisten tutkijoiden käyttöön. Tutkijat voivat jakaa artikkeleita toisilleen myös yhteisöpalveluissaan, joita ovat esimerkiksi Humanities Commons, Academia.edu tai ResearchGate. Twitterissä voit pyytää artikkelia käyttämällä tunnistetta #ICANHAZPDF.

Tutustu FinELibin  Alternative access - vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin -suunnitelmaan.

 

Rinnakkaistallenteet

RInnakkaistallentamisella tarkoitetaan julkaistun tieteellisen artikkelin tai sen varhemman version tallentamista avoimeen julkaisuarkistoon. Rinnakkaistallenteet ovat verkossa kaikkien luettavissa ja hakukoneiden löydettävissä. 

Suomalaiset yliopistot ja korkeakolut ja monet tutkimusrahoittajat edellyttävät julkaisujen rinnakkaistallentamista julkaisuarkistoon kustantajan ehtojen mukaisesti.  

Kustantajien ja lehtien rinnakkaistallennuslinjaukset vaihtelevat mm. siinä, mikä versio artikkelista on sallittua rinnakkaistallentaa. Kustantaja saattaa myös asettaa rinnakkaistallentamiselle embargon eli julkaisemista seuraavan ajanjakson, jonka aikana rinnakkaistallennus ei ole sallittua.

Sherpa Romeo on verkkopalvelu, joka kerää ja analysoi kustantajien linjauksia ja tarjoaa tietoa rinnakkaistallennusluvista ja -ehdoista julkaisuittain.

Rinnakkaistallennussanastoa:

  • pre-print (author's original) = artikkelin versio ennen vertaisarviointia ja muokkausta, kirjoittajan lehteen lähettämä versio
  • post-print (final draft post-refereeing) =  artikkelin versio, joka on vertaisarvioitu ja hyväksytty julkaistavaksi, mutta jota kustantaja ei ole vielä taittanut, hyväksytty käsikirjoitus
  • publisher version (final published version) = artikkelin vertaisarvioitu, muokattu, muotoiltu ja ladottu versio, lopullinen julkaistu versio
  • embargo = kustantajan määrittelemä alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettu ajanjakso, jonka aikana rinnakkaistallennetta ei tule julkaista julkaisuarkistoissa, julkaisuviive.

Julkaisuarkistot

Yliopistot ja korkeakoulut sekä monet tutkimuslaitokset ja  muut organisaatiot tallentavat avoimiin julkaisuarkistoihinsa mm. tieteellisten artikkelien rinnakkaistallenteita, opinnäytteitä, julkaisusarjoja ja kokousjulkaisuja sekä tutkimusdataa ja digitoituja aineistoja. 

Avoimet e-väitöskirjat ja -tutkielmat

Saavutettavuusseloste